Aquest blog neix com un intent de trobar un lloc concret en el món fascinant -o no- de l'internet on poder publicar els meus escrits, els meus pensaments, les meves idees i ideals, i on poder-los compartir amb amics i coneguts. De fet, tothom qui vulgui aportar-hi el seu gra de sorra serà benvingut.
Parteixo de la base que saber, saber; no sé res. Però saber que no sé res sempre és millor que el buit cap al qual intenta dur-nos la societat, i projectar els meus pensaments cap a enfora sempre és millor que quedar-me'ls per a mi sol.
És un espai de reflexió, filosòfica però també política, on poder mostrar una altra cara de la realitat.
Entra, llegeix, comenta, reacciona, valora!

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Futbol, futbol... i més futbol. D'una televisió pública i d'uns mitjans.

      Les dues últimes vegades que he vist l'Arcadi Oliveres en directe ha explicat una mateixa història, divertidament -encara que la història no sigui gaire divertida- sobre el futbol a Espanya avui dia. Començo explicant això perquè em sembla el millor punt de partida. La qüestió és que fins fa poc, recordem, els dimarts i els dimecres era el dia de la Champions, el dimecres també hi havia Copa, de tant en tant -i a vegades també dijous-, el dijous hi havia UEFA, el dissabte hi havia un o dos partits avançats de la jornada de lliga, i el diumenge, la jornada sencera. És clar doncs, que el dimarts, dimecres, dijous, dissabte i diumenge -cinc dies de set- hi havia futbol. Evidentment algú va veure que això no podia ser bo, perquè el dilluns i el divendres enlloc de veure futbol, podria ser que els ciutadans d'aquest Estat fessin alguna cosa no recomanable com llegir o mirar altres coses -a banda d'empassar-se telemadrid, telecinco, intereconomia o qualsevol altre televisió de porqueria, que sí que deu ser recomanable segons el govern. Aleshores, quan es van adonar d'aquest drama nacional, van trucar als companys de la LFP per mostrar-los el problema, i aquests, admirats de la intel·ligència del govern, van decidir avançar un partit de 2a divisió al divendres i endarrerir un partit de 1a al dilluns. I d'aquesta manera la major part de l'any tenim futbol cada dia de la setmana, i així el govern s'assegura la 'imbecilització' total de la població.
      Així doncs, futbol, futbol i més futbol. I per si no fos prou al principat de Catalunya, resulta que tenim una televisió pública súper moderna i súper avançada amb 4 canals: TV3, 3/24, Esport3 i Canal33/K3. Sí tenim un canal exclusivament per als esports! Perquè està clar que l'esport és molt important per al país. És clar que el Barça és el millor ambaixador del país a l'exterior. No sigui cas que la marca Barcelona no sigui prou forta, especialment des dels Jocs Olímpics... En fi, que és molt important potenciar l'esport a la televisió. I per això, aconsegueix TV3 els drets del partit de Champions del dimarts i sempre que pot algun de lliga o de Copa del Rei. No sé com va això dels drets d'imatge ni m'interessa, però la qüestió és que ho retransmet. Què passa però? Resulta que aquest partits no es poden veure per Esport3, s'han de veure obligatòriament per TV3, i per si fos poc, a vegades es desdobla la oferta en els dos canals. Com que encara no en té prou, TV3 també vol oferir la Fórmula1 i així el diumenge al matí quan els catalans es lleven ja tenen una altra cosa a veure. Per si no fos poc, TV3 i Esport3 sovint ofereixen aquesta programació de la Fórmula 1 doblement i de forma desdoblada perquè ningú s'ho perdi. Ara, això sí, el Telenotícies Migdia pot esperar el que faci falta, tot perquè a TV3 es vegi la Fórmula1, quan ho pot fer a Esport3.
       I resulta que tot això són problemes puntuals, que tothom s'equivoca i que no n'hi ha per tant. 
       Però aleshores t'hi fixes i dius... quina informació va donar TV3 de les acampades a Plaça Catalunya i a la resta de viles i barris del principat? I les manifestacions a Madrid? Quin seguiment tenien? I les forces extra-parlamentàries, quin seguiment tenien? És com quan -molt sovint- al telenotícies sents a dir alguna cosa com: "anem a veure què han dit sobre això totes les forces polítiques". Comencen, i resulta que gairebé sempre es deixen la CUP-AE. Però no només això, no ens han ensenyat mai imatges dels miners en vaga a Astúries, tampoc ens expliquen com van privatitzant la Sanitat, i per si fos poc, segueixen sense aprofundir en explicar els casos de corrupció. Quan parlen dels sindicats només surten CCOO i UGT, com si no hi hagués més sindicats! D'altra banda, el dia 11 de Setembre d'enguany, ni un sol esment a TV3 de l' #EncerclemLaCaixa l' #EncerclemElTrueta o el #TramProgrés. Per si fos poc, necessitem mitjans de comunicació alternatius perquè ens expliquin que ens estan robant dia sí, dia també, i si no fos per la pressió popular i política dels sectors més minoritaris a nivell mediàtic, probablement TV3 no parlaria gairebé mai del #CasQuintana. Evidentment, TV3 no ens explica com estan privatitzant TV3, això seria demanar massa!
      Vist tot això, a tall d'alguns exemples -i em quedo curt-, la preocupació no és doncs que resulti que els esports monopolitzen constantment "la nostra" televisió -cada cop menys nostra-, sinó que a més a més no ens informen de tot el que saben, i sovint fins i tot ens desinformen. 
      I en el conjunt de l'Estat no cal dir massa sobre Telecinco, Antena3, i per no parlar de TVE. Aquest passat diumenge, la notícia del dia -la vaga de docents de les Illes Balears- va ser la vintena notícia (just després dels esports!) del telenotícies vespre de TVE. M'estalvio comentaris d'altres cadenes que directament fan demagògia sobre pràcticament tot el que parlen. La majoria d'aquestes cadenes, per cert, estan finançades directament per Silvio Berlusconi, i a més reben subvencions de l'Estat per seguir desinformant i oferint teleporqueria. A Catalunya, el govern segueix donant milions d'euros al Grup Godó (8tv, La Vanguardia, RAC1, RAC105) perquè segueixi influint en l'opinió pública. 
      Evidentment sempre hi ha algunes excepcions, i a TV3 o a altres cadenes com La Sexta també fan programes interessants... Però segurament menys del que molts voldríem i menys exactament del que esperaríem de segons quins programes d'investigació. 
      Així, mentre la majoria dels mitjans segueixin així, recomano enormement seguir a La Directa, l'Accent, El Diagonal, Llibertat.cat, VilaWeb, i tants altres mitjans alternatius que informen sobre allò que ens incumbeix i no desinforma sobre allò que interessa a les elits extractives. I sobretot interessar-se -si es vol- en buscar canals a totes les xarxes socials i seguir a través de les mateixes aquells qui directa o indirectament informen d'allò que no surt normalment als mitjans com per exemple també els @_cafeambllet. 
        En definitiva, siguem conscients de qui mou els fils de tot plegat, i quina és la seva intenció; evidentment, tots els governs (almenys els que estiguin governats per l'actual classe política) preferiran amagar-nos sempre allò que no els interessa que sapiguem, per tant, no confiem en què els mitjans de comunicació -els seus mitjans- ens informin; i sempre, sempre, intentaran posar l'esport per davant, perquè ja saben que això és el que serveix per callar-nos i mantenir-nos a casa, i sobretot perquè no llegim ni ens preguntem coses.
       És el que els romans anomenaven 'Panem et circenses', és a dir: pa i circ. Mentre el poble tingui alguna cosa per menjar i constant entreteniment tot anirà bé pel govern. I així passa que, quan la gent perd el pa -i la casa, en molts casos- comença a sortir al carrer i comença a no interessar-li el circ. Deixem d'interessar-nos pel circ i potser començarem a ser dignes del nostre pa. 

2 comentaris:

 1. Hola Bernat! :)

  Molt bon article, et dono tota la raó del món. Només m'agradaria puntualitzar que el futbol i la fòrmula 1 són dues de les fonts d'ingressos més grans de TVC, si els hi treuen s'apaga, literalment, la tele. Com a televisió autonòmica, TVC té un model de finançament mixt. Els seus inrgessos provenen per una banda de la publicitat i per l’altra dels pressupostos aprovats per la Generalitat de Catalunya en cada exericici. Queda clar, doncs, que el futbol i la fòrmula 1 són el pal de paller dels ingressos publicitaris de la televisió pública catalana.

  Estic d'acord amb tot això de que són l'opi del poble, però també s'ha de recordar que, per posar xifres que sabem avui en dia, entre el 2010 i el 2011 l'aportació pressupostada de la Generalitat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va baixar de 350 a 300 milions d'euros, una caiguda del 14%. Com a percentatge és superior al de la retallada en despesa sanitària, i superior també a la mitjana de retallades aplicades per la Generalitat. I estem parlant dels anys 2010-2011, ens hem apretat molt més el cinturó des de llavors.

  TV3 no és el dimoni, crec que en aquests moments de crisi estan fent un gran esforç per mantenir la seva qualitat televisiva amb els pocs, poquíssims, recursos que tenen. I tot i que la informació transmesa pugui, a vegades, ser sesgada, crec que seguim parlant d'un dels millors serveis informatius del país. Insisteixo, això no vol dir que no es pugui millorar. Es pot i molt, sobretot si els responsables dels informatius no es triessin a dit a cada canvi de govern/legislatura. Però tampoc podem fer servir la nostra televisió pública com a sac de boxa davant del context socio-econòmic actual, perquè els problemes també venen de més amunt, això ho sabem tots.

  Una abraçada i enhorabona pel blog!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ei marina! gràcies pel teu comentari!!! i gràcies per les dades que aportes! Amb el que em dius se m'acudeixen dues coses. Una ja la sabem, que és que qui paga mana (mana la fórmula1, el futbol i CiU). La segona és que, per aconseguir una televisió pública de qualitat amb independència per als seus periodistes, necessitem un govern disposat a tenir-ho, per tant, potser que comencem a canviar-los! En aquest sentit, encara que sembli monotemàtic, només se m'acudeix una idea: Independència i Procés Constituent per canviar-ho tot! És cert, tv3 no és un dimoni, però és el recurs més utilitzat per posar al cap de la gent les idees que el govern necessita per tirar endavant. És també, per tant, un tipus de propaganda governamental, i això és el que no pot ser.
   Una abraçada i merci per les felicitacions! :)

   Elimina